CO2e-reductiedoelen dreigen EU te splijten

Op de tweedaagse top in Brussel die vandaag begint, zijn opnieuw de doelen voor een CO2e-neutrale unie bevestigd, maar zonder een datum daarvoor te noemen. Dit meldt Reuters. Hoewel lidstaten nogmaals het belang benadrukken om binnen een jaar te komen tot een stevige lange termijn strategie, is het jaartal 2050 uit de concept overeenkomst verdwenen.

Eerder werd nog met grote meerderheid het doel voor 2050 in een niet bindende resolutie aangenomen. Een ambitieus klimaatbeleid echter, zou de concurrentiekracht van bedrijven kunnen verzwakken en economische groei doen vertragen.

Tegelijk lijkt een oost-west splijting te ontstaan in commitment aan de doelen tussen lidstaten, analyseert Euractiv. Waar Frankrijk, Nederland, Luxemburg, Spanje, Portugal, Finland, Zweden en Denemarken niet alleen het doel voor 2050 onderschrijven, maar dit ook koppelen aan de Parijs-doelen, willen lidstaten ten oosten niet zo ver gaan.

Duitsland, Polen, Hongarije en de Tsjechische Republiek weigeren zicht vast te leggen op een einddatum en willen ook de Parijs-doelen niet (langer) onderschrijven. Vooral de rol van Duitsland wordt gehekeld, o.a. door Greenpeace EU climate policy advisor Sebastian Mang. ‘Ondanks de protesten van jongeren over de hele wereld, trapt Duitsland op de rem. Angela Merkel staat duidelijk aan de verkeerde kant van de historie’, zegt Mang.

Lidstaten worden opgeroepen om snel hun National Energy and Climate Plans in te leveren.

Geef een reactie